Om mig

Nina Søndergaard. Fotograf: Anja Gaard OlsenJeg er født i Aarhus i 1979 og flyttede i 1999 til København. Det var for at gå på designlinjen på Kunstakademiets Arkitektskole og for at bo i dejlige, evigtfascinerende København som jeg altid har følt mig hjemme i.

Arkitekt blev jeg heldigvis aldrig (det har jeg overhovedet ikke talent til), men Arkitektskolen gav mig en god og grundlæggende forståelse af arkitektur- og stilhistorie, bygningskonstruktioner og arkitekters tankegange.

magisterbevis001Siden læste jeg historie på Københavns Universitet (meget bedre!) og tog overbygningen ”Arkiv og Museum”, så jeg kan finde rundt i arkiverne og historien. Magister i historie blev jeg i 2008, mit tilvalgsfag var retorik.

I 2010 grundlagde jeg mit firma, Nørd Tours, der specialiserer sig i temabyvandringer i København. Hushistorie er en udligger heraf og der er stor synergi mellem de to grene: Hushistorie giver mig mulighed for at gå i dybden med ét hus og bredden og konteksten leverer Nørd Tours. Det er sjovt og spændende og faktisk altid overraskende.

Jeg har arbejdet på Greve Museum og lokalhistoriske arkiv, Statens Forsvarshistoriske Museum, Det kongelige Bibliotek, og været i praktik på Dansk Folkemindesamling, Københavns Museum og Københavns Stadsarkiv. Sammen med historiker Thomas Oldrup har jeg lavet gadeleksikon på Ydre Nørrebro og på Østerbro med. Det er wikipediaopslag om de enkelte gader.

Panorama fra Rundetårn. Tegning: Nina Søndergaard

Om projektet

Arkitektur og historie hænger for mig uløseligt sammen, og enhver bygning er naturligvis præget af sin tid. Det kan man se på vandhanerne, vinduerne og værelserne og alt muligt andet.

Et hus har været rammen om mange menneskers liv. Huset er dermed ikke bare en død ting, men snarere en organisme med mange liv i og bag sig. Hushistorie er arkitekturhistorie med fyld i.

Øbrohus fra 1962. Fotograf: Nina SøndergaardDet er også den mest lokale form for historie og jeg forsøger at lave det med respekt og kærlighed, da alle bor i verdens navle og derfra går deres verden og færden. Historie er nemlig ikke kun noget med konger og krige og store slag og linjer, men også helt nede på jorden, i gaden og inde i huset.

Hushistorie kan måske også forankre folk til stedet, når det pludselig ikke længere er et mere eller mindre tilfældigt sted, men et hjem for rigtige mennesker der før har boet lige netop samme sted.

Et stykke Paris i København.

Et stykke Paris i København.

Hushistorie er også en potentiel forbindelse til andre steder – andre huse af samme arkitekt eller fjerne byer som inspirerede arkitekturen. Andre forbindelser kan også opstå hvis hushistorien ligger frit tilgængeligt på nettet, én fandt sin bedstefader der var bygherre på et hus, en anden er efterkommer af arkitekten på et andet.

Hvis jeg kan levere et produkt der giver dig lige så meget som det har givet mig, er min mission lykkedes.